Kurzy předtaneční výchovy jsou na naší škole již letitou tradicí. I tento rok se nám nakonec podařilo s nimi začít. Do kurzu se přihlásilo 26 žáků devátých tříd. Překvapivě snad poprvé v historii však bylo více chlapců než dívek, a tak jsme o pomoc poprosili čtyři šikovné slečny z 8. tříd. Během posledních dvou pátků žáci absolvovali své první lekce. Zpočátku byli tanečníci mírné nervózní a šlo vidět, že nikdo nevěděl, co může očekávat. Po několika málo minutách už na stud nebyl ani čas. Všichni se ponořili do víru tance a počítání. Raz, dva, tři … a za nedlouho jsme všichni tančili valčík. Naši učitelé byli velice překvapeni, jak rychle jsme se valčík dokázali naučit. V průběhu první lekce jsme zvládli ještě mazurku. V druhé lekci jsme přidali blues a základy svižného latinsko-amerického tance – cha-cha.

A jak to u nás v tanečních chodí? Na začátku každé lekce máme krátkou taneční rozcvičku, jen abychom trochu rozhýbali naše ztuhlá těla a potom už se můžeme zvesela pustit do společenských tanců. Nejdříve tanec předvede a představí učitelé – počítání, rytmus, otočky atd. a pak zkoušíme kroky každý sám, potom s hudbou a nakonec tančíme v párech. Atmosféra je výborná, taneční jsou nesmírně šikovní a nadšení a učitelé jsou nad míru spokojení. Co si víc přát?

Jak řekl, jeden z nejvýznamnějších tanečníků všech dob, Fred Astaire: „Někteří lidé si myslí, že dobrým tanečníkem se musíte narodit, ale všichni dobří tanečníci, které znám, se museli učit a tvrdě trénovat.“ Takže směle do dalších tréninků.

Foto a text Jana Samli

Back To Top