S více než dvouhodinovým zpožděním se v pátek vrátila naše turistická výprava z Anglie. Ačkoli první čtyři dny proběhly zcela bezproblémově, počasí, které nám po celou dobu pobytu přálo, se na nás cestou zpět opravdu vyřádilo. Nejdříve jsme museli tři hodiny čekat v přístavu, protože nás kvůli bouřce nepustili na trajekt, pak jsme se prvních čtyřicet pět minut na moři velmi, velmi houpali a na závěr náš autobus u Holčovic statečně klouzal.

Společná fotka na památku …

Ale jsme doma a plní dojmů! Proto teď můžeme všem, kteří se tohoto předvánočního výletu nemohli zúčastnit, prozradit, že Angličané jsou skromní, spořiví a nadmíru otužilí. Také to jsou vášniví sportovci, kteří za každého počasí běhají nebo jezdí na kole. A v neposlední řadě musíme konstatovat, že opravdu nepatří k nejlepším kuchařům světa. Na druhou stranu jim můžeme závidět všechny ty skutečně udržované kulturní a historické památky a turistické atrakce, z nichž mnohé můžete navštívit zcela zdarma (opravdu se tam neplatí žádné vstupné!).

Naše průvodkyně …

K místům, která se nám nejvíce líbila, rozhodně patřilo obří kolo London Eye, královské sídlo Windsor Castle, Natural History Museum (přírodovědecké muzeum), vyhlídka ze St Paul’s Cathedral (528 schodů) a korunovační klenoty v Tower of London. Nezbývá než poděkovat paní Evě Baránkové a panu Rudolfu Mlynarčíkovi z řad rodičů za jejich nezištnou a obětavou pomoc zejména při procházkách po přeplněných londýnských ulicích a stylově se rozloučit: Good Bye, London!

Foto Renata Doležalová a Jana Muroňová, text Renata Doležalová

Back To Top