• Dagmar Vopelková
  • Výlety
  • 244× přečteno

Během roku jsme se dozvídali o Valašsku spousty zajímavostí ve vlastivědě a v písních v hudební výchově jsme se naučili několik tradičních valašských písniček. Proto jsme navštívili oblast Beskyd – město Rožnov pod Radhoštěm a Pustevny se stezkou Valaška. Nezvykle brzy už čekali někteří ráno před školou. Bylo horko a tak v autobuse s klimatizací jsme se podle domluvy mezi sebou uvelebili a paní řidička vyjela. Cestou jsem někteří sledovali okolí, ale řada z nás sledovala hry a písničky na mobilech.

V Rožnově jsme navštívili Valašskou dědinu, společně s panem průvodcem jsme procházeli mezi starými dřevěnicemi – nejstarší byla dovezena z Lužic asi 200 let stará. Na komíně jedné z dřevěnic jsme byli upozorněni na rostliny netřesku v misce, která má ochránit budovu před bleskem – zajímavé. A ta druhá zajímavost – proč se zpívá o černé košilence – protože se nosila po celou dobu na salaši od jara do zimy a neprala se. Nejvíce se nám všem líbila škola. Přivítala nás paní učitelka z roku 1888 v tradičním oblečení s ukazovátkem a zároveň napravovátkem (rákoskou). Když nás provedla touhle dobou, byl to zajímavý pocit, uvědomili jsme si ten obrovský rozdíl a pochopili rozhodnutí císařovny Marie Terezie o povinné školní docházce. Jak ten čas letí! Na Pustevny jsme se moc těšili – hlavně na prohlídku a výstup po stezce Valašce. Určitě ji musí navštívit každý – nádherné výhledy na Radhošť a Lysou horu každého uchvátily. Prosklená vyhlídka lákala odvážlivce stejně jako visutý most nebo trampolíny, zrcadla a prolézání mezi lany a sítěmi

Z dálky jsme zahlédli několik pískových soch a pak hurá najíst se a utratit něco za dárky a občerstvení např. kuličkovou zmrzlinu. Cestou domů už jsme jen vzpomínali na své zážitky a obvolávali rodiče, abychom byli rychleji ve svých domovech. Už se těšíme na další výlet do zámku v Linhartovech, který nás ještě čeká do prázdnin.

Foto a text Dagmara Vopelková a žáci 4. A, 4.B

Back To Top