Co si představujete pod pojmem Smart Expozice?  My jsme to nevěděli, jen trochu tušili z krátkého popisu výstavy. Teď už víme, že je to expozice, na které prostřednictvím iPadů ožívají živočichové Jeseníků. Výstava právě probíhá na zámku v Bruntále. Je to nezvyklé propojení historie s moderním světem počítačů.

Naše skupina po příchodu do upravených prostor zámku nafasovala iPady a vydala se oživovat. Ze stínových obrázků vylétaly sovy, ožívali živočichové lesa, ze stop vyrůstal rys ostrovid, kuna skalní, z obrysů stromů se namířením iPadů stávaly 3D obrázky. Díky aplikace, která byla do iPadů stažena se dětem přehrál proces výsadby stromu od semínka až po jeho těžbu. Dokonce dětem z pařezu vyrůstal přímo před očima strom. Výstava nabízí také brýle s promítáním virtuálního lesa.

Informací, které mohly děti takovou expozicí nasát je spousta. Něco jsme vstřebali, něco nám třeba i uniklo, ale to nebyl hlavní důvod našeho odpoledního výletu. Užili jsme se, užili jsme si i cukrárnu přímo v prostoře Saly terreny v zámecké zahradě. A cesta tam i zpátky byla sama o sobě velkým dobrodružstvím v důsledku výluky na trati a nejen jí. Děti by vám mohly vyprávět. Zeptejte se jich.

Foto Vladimíra Dudková, Ilona Sládečková, text Vladimíra Dudková

Back To Top