Stalo se to, co si nikdo ani v nejchmurnějších představách nechtěl připustit. Po deseti letech se na Albrechticko opět vrátily povodně. Hladina řeky Opavice dosáhla nejvyššího stavu v noci ze čtvrtku 6. září na pátek 7. září 2007 kolem půlnoci..

V tu dobu do tělocvičny školy přiváželi dobrovolní hasiči pod vedením předsedy Petra Křištofa první občany evakuované z Linhartov
, které dopadly nejhůř. Jejich skromnost byla obdivuhodná. Víc než sobě samým se věnovali pomoci druhým včetně čtyřnohých kamarádů.

Nechtělo se spát téměř nikomu...

Teplo, zajištění provizorního noclehu s dostatkem dek, možnost osprchovat se i teplý čaj s medem. Vše podle požadavků povodňového štábu. Samozřejmostí byla i ranní snídaně a oběd, který pro nejvíc postižené povodněmi připravily bez nároku na odměnu paní kuchařky ze školní jídelny v čele s jejich vedoucí paní Darjou Stýskalovou. Na požádání zřizovatele budeme stravu pro hasiče a další pracovníky podílející se na odklízecích pracích zajišťovat i nadále.

Dva evakuovaní kamarádi ...

Nikdo moc nespal. Ubytovaným se před očima střídaly obrazy zatopených domovů a tmavé hučící řeky. A pan školník Zdeněk Laník se staral o to, aby se měli co nejlépe. Za to mu patří veliký dík.

Text a foto Karel Knapp

Back To Top