Každý rok před Velikonocemi se žáci pátých tříd naší školy pokouší uplést nejdelší pomlázku. Ani letos to nebylo jiné. Již…
Pokud máte málo času, pak je tato roláda pro vás dobrou možností. Viktorka Kurzová, Viktorka Včelná, Izabela Drahokoupilová a Maruška Michková ji upekly pro své spolužáky. Nejprve si pořádně pročetly recept a připravily všechny suroviny.
6 vajec
6 dkg krupicového cukru
6 dkg moučkového cukru
3 dkg kakaa na pečení
2 šlehačky (33%)
olej na potření
alobal
Pak se s chutí pustily do práce. Oddělily bílky od žloutků. Do bílků přidaly krupicový cukr a vyšlehaly tuhý sníh. V další misce vyšlehaly žloutky s moučkovým cukrem do pěny a přidaly 3 dkg kakaa. Tuto hmotu opatrně vmíchaly do vyšlehaných bílků a natřely na plech vyložený alobalem a pořádně potřeným olejem. Vložily do vyhřáté trouby na 180 °C a pekly pouze 8 minut.
Než korpus vychladl, stihly si zahrát 2 společenské hry. Potom ušlehaly 2 šlehačky (33%) se 2 polévkovými lžícemi cukru a ty rozetřely na korpus. Pak už zbývalo jen roládu zatočit a uložit do ledničky, aby v úterý mohla ochutnat školní porota a spolužáci.
Foto a text Jitka Hlaváčková