Když jsme letos o Vánocích nastupovali k šachové simultánce proti mezinárodnímu velmistrovi Robertu Cvekovi, každý z jeho 12 soupeřů v koutku duše věřil, že to bude právě on, jemuž bude muset profesionální šachista, pokud partii prohraje, vylovit a darovat z rybníčku čerstvého kapříka.

Před začátkem hry nám Robert velmi zajímavě vyprávěl o svém zatím největším úspěchu, kterým byla výhra na mistrovství Slovenska. Také se s námi podělil o další šachové zajímavosti. Upozornil nás, jak je nesmírně důležité pro šachistu na velkých mezinárodních turnajích hrát s bílými figurami. Toto prohlášení zvedlo naše sebevědomí a poněvadž jsme nic nechtěli ponechat náhodě, bleskově jsme zařídili, že se velmistr dostal do obrovské nevýhody.

Sportovně musíme přiznat, že stejně jako již třikrát za sebou si nikdo z nás domů vytouženého zlatého kapříka opět neodnesl. Po simultánce zorganizoval náš šachový kamarád bleskový turnaj „každý s každým“.

Pak se rozebíraly různé varianty šachových postavení, zahájení hry a další šachové moudrosti. Bylo nám přislíbeno, pokud to bude jenom trochu možné, že se za rok Robert Cvek s námi znovu rád setká. Rovněž přijal pozvání na naši šachovou oslavu, která se uskuteční 30. dubna 2011.

Velice si vážíme skutečnosti, že tento mladý perspektivní přední český šachista s námi udržuje nadstandardní vztahy. Určitě je tomu tak i proto, že jeho otec, MUDr. Cvek, hrával v 70-tých letech šachy za náš oddíl. Robert Cvek projevil ochotu opět zavítat do Města Albrechtic a uspořádat pro naše mladé reprezentanty v některém z letních měsíců jednodenní šachový kurz. Milan Musil, Ondra Gebauer, Tonda Vašina, Lukáš Král, Daniel Galuška a Vladimír Dlouhý se mají na určitě na co těšit.

Foto Vl. Galuška, text za šachový odd. ing. K. Handlíř, předseda TJ

Back To Top