Víte, jak to vypadá na základní škole v Nepálu? Naši žáci už ano. Navštívil nás totiž mladý cestovatel Lukáš Matějček z Ostravy, kterému je sice teprve 20 let, ale už procestoval Indii, Írán. V Nepálu učil místní děti tři měsíce angličtinu.

Lukáš dobrodruhem…

Žáci si uvědomili, jaké štěstí mají, že se narodili v České republice. Nepálské děti totiž žijí ve velké chudobě a do školy chodí v podstatě za odměnu. Mnozí z nich musí dokonce už odmala pracovat a není výjimkou, když čtrnáctiletá dívka vaří každý den pro celou rodinu.

Povídání bylo zajímavé…

Lukáš nám také vyprávěl o zajímavých indických městech a prezentoval i vtipná videa ze svého putování – např. jak mu opice chtěly ukrást fotoaparát, jak si chtěl udělat tzv. selfie (fotku) s velbloudem Montim. Velmi nás pobavilo rovněž video, ve kterém nepálští žáci zpívali českou hymnu a Lukáš jim ji předzpívával. 

Lukáš odpovídá na dotazy…

V závěru přednášky měli žáci mnoho dotazů, např.
jak často byl Lukáš v kontaktu se svou rodinou. Možná vás překvapí, že každý den, protože mobilní signál je už v Indii a Nepálu prakticky všude. Přednáška se tedy vydařila a šesťáci, sedmáci, osmáci a deváťáci mají zase o něco větší motivaci učit se cizí jazyky, protože teprve potom si může člověk cestování opravdu užít.

Společné foto…

Pokud vás cestovatel Lukáš zaujal (mimochodem za dva měsíce odjíždí do Vietnamu), můžete se podívat na jeho webové stránky http://www.lukasdobrodruhem.cz/, kde naleznete termíny dalších vystoupení.

 Foto a text Veronika Glötzerová

Back To Top