Jako mávnutím kouzelného proutku se linhartovský zámek probudil do krásného slunečného rána. Po chodbách i komnatách se procházeli šlechtici a šlechtičny, králové, urozené dámy i chudý lid z doby Jiřího z Poděbrad a Jagellonců.

V pondělí 19. června si zde dali dostaveníčko všichni milovníci historie, aby si společně zasoutěžili při zábavné hře „Hrátky s historií“.

Družstvo ZŠ Město Albrechtice

Pro žáky základních škol a víceletých gymnázií okresu Bruntál ji už tradičně připravili učitelé Kabinetu dějepisu. Všech třiatřicet účastníků z jedenácti škol nejdříve přivítal na nádvoří zámku kastelán pan Jaroslav Hrubý. Poté je pozval na prohlídku zámeckých komnat a představil jednotlivé expozice.

Snažíme se plnit soutěžní úkoly ...

Naše družstvo – mnich Honza Melichar, chudý šlechtic Pavel Šimečka a dva loupežníci Denis Večeřa a Pepík Svoboda – se už nemohli dočkat na vlastní zámeckou výpravu, kde
na jednotlivých stanovištích plnili nejrůznější úkoly, které byly zaměřeny na život v zámku i v podzámčí právě z doby Poděbradské a Jagellonské. Museli například rozluštit tehdejší, pro nás už cizí, výrazy nebo seřadit postupně majitelé linhartovského zámku, poznat ukázku renesanční hudby nebo historickou osobnost.

Připravuje se úkladná vražda ...

Po malém občerstvení soutěž pokračovala na nádvoří, kde jednotlivá družstva sehrála krátké scénky k pobavení zámeckého panstva.

Za pěkné výkony si nakonec všichni soutěžící odnesli diplomy, medaile a keramického mouřenína z dílny pana Hrubého.

Už teď se všichni těší na další setkání v příštím roce.

Text a foto – p. uč. Taťána Kurečková.

Back To Top