Čtvrtek 15. července – poslední den soustředění nejlepších zpracovatelů textů z České republiky. Exmistr světa Jaroslav Zaviačič a současná mistryně světa Helena Matoušková (ZAV Praha) byli zárukou, že desetidenní tréninkový pobyt téměř 30 účastníků před mistrovstvím světa ve Vídni ( 23. – 29. července 2005), který absolvovali v prostorách ZŠ Město Albrechtice, nebyl pro nikoho ztrátou času.

Členové nejlepšího družstva na světě pilovali techniku psaní na klávesnici PC při opisech i diktátech, procvičovali korektury textů. Průběžné výkony zástupců kategorie žáků, juniorů i praktiků vzbuzují oprávněné naděje, že i nadcházející vídeňské mistrovství přinese České republice opět řadu významných ocenění.

Členkou českého reprezentačního týmu ze ZŠ Město Albrechtice je Iveta Kolarovčeková. Nominace na MS jen těsně minula naši druhou výbornou písařku Anetu Kaperovou. Dalším albrechtičákem ve výpravě je Honza Košulič, také bývalý žák naší školy, který získal zlatou medaili na MS v Římě v roce 2003 v kategorii žáků – kombinace…

Většina reprezentačních „psavců“ nejsou jen špičkovými odborníky na zpracovávání textů. Předvedli, že tvoří výbornou partu, která neměla problém přibrat k trénování i další žáky z Města Albrechtic: Terezu Pargáčovou, Veroniku Černou a Martinu Jalamasovou.

Metodická podpora, bezchybný servis a nebývalá ochota Jaroslava Zaviačiče a Heleny Matouškové z internetové školy ZAV
zajišťují vynikající podmínky všem, kteří mají zájem zvládnout techniku psaní na klávesnici PC „všemi deseti“ co nejefektivněji a nejrychleji.

Dvě stě žáků z naší školy (50% z celkového počtu), kteří se věnují nácviku zvládání techniky psaní na klávesnici PC jako jedné z doplňujících forem činností ve školní družině, v zájmových kroužcích i v rámci výuky povinně volitelného předmětu „technika administrativy“ tvoří dostatečnou základnu pro výběr žáků schopných dosahovat velmi dobrých výsledků nejen v soutěžích regionálního a celostátního charakteru.

Co je ale nejpodstatnější. Velká část našich žáků získává schopnost k efektivnější obsluze počítačů.

Iveta má televizní premiéru...

Město Albrechtice (Region,frk). Ve Městě Albrechticích minulý týden trénovalo družstvo nejrychlejších českých písařů, kteří se připravují na nadcházející mistrovství světa ve Vídni. V Albrechticích se také připravovali držitelé titulů mistr světa v kategorii žák, junior a praktik.

Z místních albrechtických rychlopísařů se na mistrovství světa ve Vídni kvalifikoval Jan Košulič, který si skvěle vedl mezi žáky už na světovém mistrovství v Římě v roce 2003 a čerstvá absolventka základní školy Iveta Kolarovčeková, která na loňském mistrovství republiky v psaní na klávesnici skončila třetí.

Iveta soutěžila v kategorii do šestnácti let a musela porazit celou řadu středoškolských studentek z gymnázií, obchodních akademií a ekonomických škol, kde psaní na klávesnici patří mezi vyučovací předměty.

Podle trenéra českých rychlopísařů a autora výukového programu psaní Jaroslava Zaviačiče má Iveta Kolarovčeková slušné vyhlídky i ve Vídni. „Na mistrovství republiky Iveta Kolarovčeková zaostala za vítězi jen těsně a odvezla si motivaci k další přípravě. Svými výkony potvrdila, že na republice to nebyl náhodný výsledek a že nás může dobře reprezentovat i na mistrovství světa,“ hodnotí její přípravu Zaviačič.

„V opise na třicet minut mám osobní rekord kolem 500 úhozů za minutu. Chtěla jsem ho na republice za každou cenu překonat, ale dopustila jsem se deseti chyb a za každou je penalizace minus sto úhorů. Nakonec se mi po srážkách počítal výsledek 492 úhorů“ vzpomíná na mistrovství republiky Iveta, která na Základní škole v Albrechticích začala trénovat rychlopsaní pod vedením paní učitelky Taťánky Kurečkové.

Back To Top