Dnes nám zpestřili výuku Tonda s Kamilem z bruntálského a krnovského Hasičského záchranného sboru, kteří k nám jezdí pravidelně každý školní rok. Tentokrát besedovali s žáky 6. a 2. tříd.

Kamil a Tonda besedují se šesťáky…

A protože se blíží prázdniny, povídali si s dětmi, na co si dávat pozor a jak se chovat u dopravní nehody.

Videa, obrázky, texty – interaktnivní tabule je bezva věc…

Všichni sledovali na interaktivní tabuli ukázky jejich práce, například jak funguje integrovaný záchranný systém – hasiči, záchranná služba i policie – při dopravní nehodě nebo jak to vypadá v Integrovaném bezpečnostním centru v Ostravě, konkrétně na tísňovém volání když někdo hlásí nehodu.

Kdo to ví?

Potom si někteří z nás přímo vyzkoušeli zavolat pomoc v případě požáru nebo dopravní nehody. Chybičky se vloudily, ale společně jsme je odhalili. A co číslo 112?

Integrovaný systém – to je spolupráce hasičů, zdravotníků a policie…

Má výhodu, že je univerzální pro všechny tři služby integrovaného záchranného systému a navíc si jeho prostřednictvím zavoláme pomoc ve kterékoliv zemi Evropské unie.

Sledujeme, určitě se nenudíme…

Co všechno si na sebe musí hasiči obléknout, když zasahují u požáru, nám názorně předvedla s pomocí Tondy a Kamila paní učitelka Ludmila Grčková.

Co by paní učitelka Ludmila Grčková neudělala pro své druháčky…

Pro některé bylo překvapením, jak nebezpečný může být splav, když sjíždíme řeku, nebo se chodíme koupat, přestože voda není hluboká.

Hasiči to nemají při zásahu vůbec jednoduché…

S ohněm souvisí i nepříjemné popáleniny, a tak jsme si s Tondou a Kamilem zopakovali tři jejich stupně, typické znaky a správné ošetření.

Nejjistější je držet se hasiče při záchraně za kalhoty…

Nakonec Kamil předvedl, co máme dělat v případě, že by na nás začalo hořet oblečení. Děkujeme oběma hasičům za užitečné rady a těšíme se na ně příští týden, kdy bude beseda pokračovat na téma hasicí přístroje.

Foto Karel Knapp, text Taťána Kurečková

Back To Top