Večer 18. 6. jsme dorazili do Vanova u Telče, kde se konalo národní kolo soutěže Zlatý list. Hned po příjezdu na nás čekalo překvapení v podobě společného ubytování se čtyřmi cizími učitelkami v jedné chatce. Nás to ale nerozhodilo, rychle jsme se zabydleli a utíkali se zapsat na exkurze. První začínaly už následující den dopoledne, další potom ve čtvrtek.

Na exkurzích jsme se ponořili do tajů šnečích ulit, prošli jsme zoologickou zahradou bezobratlých, zažili jsme hydrobiologické dobrodružství v místním rybníce. Také jsme se vydali za volně žijícím ptactvem, zaujaly nás stíny našich savců, zkoumali jsme život v kapce vody a zjišťovali, jak funguje ryba. Kromě dopoledních a odpoledních exkurzí jsme vítali rána ptačí písničkou, určovali jsme ptáky podle zpěvu i vzhledu, s dalekohledem nebo přímo v ruce

Večer kolem desáté hodiny se konaly netopýří procházky, kde jsme poslouchali zvuky netopýrů a povídali si o jejich životě. Ve středu odpoledne jsme museli před porotou obhájit naši práci pro přírodu, a tím jsme získali první body do soutěžního klání. To se odehrávalo až v pátek. Organizátoři pro nás připravili 5 kilometrů dlouhou soutěžní stezku s 11 stanovišti a poznávačkou dvaceti rostlin. Pořadí na stezce jsme si museli vybojovat.

Našim úkolem bylo naplnit hrneček s pingpongovým míčkem vodou z bazénku tak, aby míček vyplaval. Použít jsme mohli pouze polévkovou lžíci. Bojovali jsme statečně, nit na našem oblečení nezůstala suchá. Poté, co jsme si hrneček rozlili a někteří byli málem utopeni v bazénku, jsme byli zapsáni na stezku jako předposlední. Vyráželi jsme tedy až po obědě.

I tak jsme to zvládli a naše družstvo Vodomilů se umístilo na krásném 8. místě. Od pátého místa nás dělilo pouze 4,5 bodu! Na zpáteční cestě k domovu jsme to oslavili u McDonalda a unaveni, ale plni nových zážitků a vědomostí jsme se vraceli domů.

Děkujeme státnímu podniku Lesy České republiky za poskytnutí sponzorského daru na podporu projektu „Ekologie nás baví“, který byl využit na ubytování a stravu žáků v národním kole soutěže Zlatý list.

 

 

Foto Miroslava Tupá, text tým Vodomilů

Back To Top