• Zdenka Závodná
  • Besedy
  • 201× přečteno

Na pozvání metodičky prevence Pavlíny Kostelníkové zavítaly na naši školu tři  lektorky z Eurotopie, které sledovaly vzájemné vztahy v kolektivu třídy 4. B.  Hned v úvodu si děti připomenuly pravidla třídy a mohly začít první aktivity. Úkolem byla výměna míst tak, aby se děti seřadily vedle sebe dle data narození. Zdá se nic těžkého. Ale podmínka byla, že nesmí padnout jediné slovíčko a celá aktivita se odehraje chůzí v kruhu na židlích.

Pochvala lektorky Aničky děti potěšila, protože se ukázalo, že třída pracuje jako sehraný kolektiv. Další aktivity tento fakt jen umocňovaly. Druhá polovina všech her  byla zaměřena na šikanu a kyberšikanu. Otázka zněla: „ Může slovo ublížit? “ Na papírového panáka děti mohly zapsat nadávky, nevhodné přezdívky a pomluvy. Anička dětem vysvětlila, že slovem to začíná, vyčleněním z kolektivu a fyzickým ubližováním to pokračuje a šikanou celý proces končí. Co to pak dělá s človíčkem, ukázala pokrčením celého panáka.

Žáci pak vlastním uvažováním přišli na řešení, že samotná omluva není špatná, ale platná je jen ta, která vede k vlastnímu uvědomění a pojmenování toho, co jsem udělal špatného. Panák byl narovnán. Ale na jeho těle zůstaly patrné jizvy. A tak je to i s živými človíčky. Na závěr pak lektorky ještě vysvětlily pojem kyberšikany, jak se mohou děti v případě potřeby bránit a na koho se mají obrátit. A jak dopadly vztahy ve 4. B? Dobře. Uvnitř třídy panuje přátelství a spolupráce. Tak jen neusnout na „ vavřínech“.

Foto Regína Hajná, text Zdenka Závodná

 

Back To Top