I. ročník mistrovství ČR v psaní na počítači.

Pěkného umístění na I. ročníku mistrovství ČR v psaní
na počítači žáků ZŠ dosáhli Aneta Kantorová a David Reimann.
V soutěži, kterou za předsednictví pana Zaviačiče (Interinfo ČR) uspořádala
Obchodní a bankovní akademie Karviná, s. r. o. se Aneta umístila na 9. místě v bodovaném
tréninku výkonem 46 cvičení a na 10. místě v desetiminutovém opisu (10 úhozů za chybu) výkonem
2570 čistých úhozů. David získal dvakrát 11. místo a to za dosažení 46 cvičení a 2300
čistých úhozů. Pro oba soutěžící to byla první velká příležitost porovnat svoje umění
s dalšími zájemci o psaní z ČR. Technice psaní na klávesnici PC se začali, stejně
jak řada jejich spolužáků, učit teprve od listopadu 2000. Kdo nás bude reprezentovat
ve školním roce 2001/2002? Přece ti nejlepší ze školní soutěže Kdo to bude?

Klávesnici všemi deseti prsty zvládají už školáci

Tisková zpráva okresních novin „REGION“ z 5. 6. 2001

MĚSTO ALBRECHTICE (frk) – Psaní na klávesnici deseti prsty bylo donedávna pouze v osnovách středních škol administrativního zaměření, ale nyní si ho začínají osvojovat i někteří žáci základních škol.

Mezi průkopníky patří základní škola v Městě Albrechticích. „Využíváme programovanou výuku ZAV, která vychází z bohatých zkušeností pana Zaviačiče a paní Matouškové, kteří se mohou chlubit tituly mistrů světa. Paní Matoušková překonala v nedávné době magickou hranici 800 úhozů za minutu. Program je snadno dostupný prostřednictvím internetu. Naše dvě absolventky začaly díky dobrým základům ze ZŠ na středních školách dosahovat vynikajících výsledků, mají před spolužáky velký náskok. Lucie Jurašíková zvítězila na Opavské klapce, Karina Menzelová se díky vedení p. uč. A. Sedláčkové z OA Bruntál na regionálním mistrovství v Brně umístila v silné konkurenci na 3. místě“ představuje pokroky své školy ředitel Karel Knapp.

Program je sestaven tak, že individuálně vede každého žáka ke zvládnutí techniky psaní. Nedovolí postup dokud není dokonale zvládnuta předcházející lekce. Je to s nadsázkou řečeno počítačová hra, která slibuje stále těžší úrovně činností. Systém se nedá snadno obelhat ani obejít. Děti se učí psaní dobrovolně, v rámci činnosti družiny i  ve svém volném čase. Mají totiž denně volný přístup do učebny výpočetní techniky ráno před vyučováním, stejně jako po vyučování. Výsledky jsou průběžně zasílány k vyhodnocení a zveřejnění na internetové síti. „Možnost soutěžit je pro děti motivující, ale pro nás je hlavní, že čtvrtina žáků se naučila ovládat klávesnici na slušné úrovni. Ti nejlepší zvládnou i 300 čistých úhozů za minutu, což je výkon solidní sekretářky.“ dodal ředitel Knapp.

Nejlepší výkony na albrechtické škole podává rekordmanka Aneta Kantorová, která minulý týden v celostátním žebříčku ZAV bojovala o druhé místo, dnes už klesla na čtvrté. Z chlapců vyniká talentovaný David Reimann. Oba jmenovaní se připravují na první juniorské mistrovství republiky, které se uskuteční ve dnech 11. – 12. června v Karviné. „Rekordy a pokroky vyžadují trpělivost a soustavnost. Stačí dva dny netrénovat a hned se to pozná na výsledku. Psaní není povinné, tak v létě mnozí žáci přesedlají na skateboard, taneční, nebo fotbal a ve psaní se zhorší.

Back To Top