O tom se přesvědčíte, když si zajedete do krnovské knihovny. Dostanete korunku a vyzkoušíte si, jestli jste opravdová princezna. Tu totiž hrášek přes sto podušek tlačil tak, že měla ráno modřiny. Děti z 2. B měly podušku jenom jednu, ale hrášek pod ní neucítil žádný z nich. Bohužel, praví princové ani princezny ve druhé třídě nejsou. Pohádku krásně přečetla paní knihovnice I. Gajdošová, která si pro nás připravila povídání o H. CH. Andersenovi.

Poutavě nám o něm popovídala a děti si zapamatovaly a zapsaly spoustu zajímavostí. Andersen pocházel z velmi chudé rodiny. Nerad chodil do školy. Problémy mu dělal pravopis a počty. Přesto se nevzdával a nakonec se mu podařilo napsat plno hezkých, i když smutných příběhů. Své postavy znal osobně a pak o nich vymýšlel pohádky. Například v pohádce „Císařovy nové šaty“ ho inspiroval jeho strýček, který byl trochu pomatený a rád se svlékal.

H. CH. Andersen napsal 156 pohádek. Nikdy se neoženil a zůstal sám. Kromě povídání jsme zhlédli na videu i útržky ze života spisovatele a pohádku „Děvčátko se zápalkami“. Děkujeme paní Ivaně Gajdošové za krásně připravenou besedu a těšíme se na další setkání.

Foto a text Regína Hajná

Back To Top