Akce FÉROVÁ SNÍDANĚ se koná v Česku již podesáté, a to vždy na Světový den pro fairtrade, který se slaví každoročně druhou květnovou sobotu. Naše škola se zapojila již do několika ročníků. Kvůli koronavirové pandemii bude mít letošní ročník zcela novou podobu. Nebude se jednat o obvyklý komunitní piknik v parku nebo náměstí. Letos se bude férově snídat doma se svou rodinou nebo blízkými. Můžete si připravit fairtradový čaj či kávu, bábovka s fairtradovým cukrem nebo müsli s fairtrade kakaem. To vše můžete doplnit lokálními produkty, jako jsou vajíčka, mléko, mouka, sýry či zelenina od místních farmářů. I vy se můžete zapojit elektronicky.  Pomocí online nástrojů zdůrazníte svou podporu, a rozšíříte tak povědomí o pěstitelích v online světě. Na sociálních sítích využijte hashtag #SnidamFerove nebo si na svou profilovou fotografii na Facebooku můžete přidat rámeček Snídám férově. 

Proč se zapojit ?

Pěstitele v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno, často navíc pracují v nedůstojných nebo dokonce nebezpečných podmínkách a nyní v souvislosti s pandemií COVID-19 se někteří ocitají na pokraji kolapsu. Na to reaguje hnutí spravedlivého obchodu, které usiluje o to, aby pěstitelé za své zboží dostávali dostatečné výkupní ceny. Jednou z konkrétních snah o prosazování spravedlivého obchodu je certifikace Fairtrade. Ta garantuje zapojeným pěstitelům minimální výkupní ceny a fairtradový příplatek, který mohou dle svého uvážení investovat do rozvoje své komunity. Díky zapojení do fairtradových družstev mohou pěstitelé posílat své děti do školy, zajistit si např. pitnou vodu nebo zdravotní péči nebo pěstovat šetrně s ohledem na životní prostředí.

Nyní, v době pandemie Covid-19, dokonce organizace Fairtrade International mimořádně umožňuje vyplácení této prémie přímo pěstitelům, aby jim tak alespoň částečně kompenzovala očekávaný pokles příjmů související s poklesem mezinárodního obchodu.

Michaela Kubiszová

Back To Top