Poutavou besedu plnou nových informací si pro nás, páťáky, připravily paní knihovnice z krnovské knihovny. Zajímavou formou nám představily známého francouzského autora, zakladatele vědeckofantastické literatury. Dozvěděli jsme se, že se narodil v Nantes v rodině pařížského právníka.

Beseda v krnovské knihovně…

Byl velmi chytré a zvídavé dítě a chtěl se stát námořníkem. Hodně cestoval, což se odrazilo v jeho tvorbě. Seznámili jsme se s jeho oblíbenou postavou, kapitánem Nemem, z knihy Dvacet tisíc mil pod mořem, ponorkou Nautilus a s dalšími vynálezy, které si do svých příběhů vymyslel.

Dokonce vymyslel i skafandr?

Překvapivé pro nás bylo zjištění, že ve svých dílech předpověděl různé technické a vědecké objevy např. skafandr, elektrický motor, tank, kosmické cesty, dálkové lety řiditelným balónem a jiné. Zhlédli jsme také ukázky z filmů Ocelové město, Vynález zkázy, Ukradená vzducholoď, Na kometě, Cesta do pravěku, které natočil režisér Karel Zeman.

Nejen učením živ je člověk…

Zjistili jsme, že knihy od Julese Verna jsou opravdu plné dobrodružství, zajímavých věcí a stojí určitě za to si je přečíst. Besedu jsme spojili s bruslením na zimním stadiónu, kde jsme si hezky protáhli tělo a zlepšili své krasobruslařské dovednosti.

Foto a text Regína Hajná

Back To Top