Hledat písmenka na klávesnici nebo psát na počítači? Co je výhodnější? Určitě druhá možnost, zvlášť metodou psaní všemi deseti, jejímž autorem je pan Jaroslav Zaviačič z Prahy. Psaní naslepo se určitě vyplatí – ušetříme čas hledáním písmenek, můžeme se více soustředit na psaný text a po absolvování programované výuky se také zvýší naše konkurenceschopnost na trhu práce.

Jaroslav Zaviačič…

Jsme rádi, že pan Zaviačič přijal pozvání paní ředitelky Regíny Hajné k opětovné návštěvě naší školy. Přiznal, že se do albrechtické základky rád vrací nejen proto, že tady s výukou ZAV před patnácti lety začínal s bývalým panem ředitelem Karlem Knappem, ale také rád vzpomíná na vstřícné a pracovité žáky, učitele, rodiče, na tréninková soustředění před mistrovstvím světa 2005, 2007, 2009 nebo na mistrovství republiky ve zpracování textů v roce 2010. Těší ho mnohé úspěchy našich žáků v soutěžích včetně světových.

Devitínásobná mistryně světa…

A přátelství a spolupráce trvá dodnes. Pana Zaviačiče doprovázela jeho manželka paní Helena Zaviačičová, devítinásobná mistryně světa. Její rychlost 928 úhozů za minutu nebyla dosud překonána.

Pan Zaviačič dětem vysvětluje…

V pondělí 14. září oba manželé besedovali s žáky 1. a 2. stupně v komunitním centru. Pan Zaviačič zmínil několik důležitých pravidel – psát naslepo, to znamená, uvědomit si, že každé písmenko na klávesnici se píše určitým prstem
– s výukou nepospíchat – stačí 3 cvičení, ale denně.

Rychlost paní Heleny byla neskutečná…

Paní Helena nám potom předvedla svoje umění na speciální klávesnici značky Cherry vyrobené v Klášterci nad Ohří. Její fantastický výkon jsme sledovali na interaktivní tabuli. Napsala tři minutové opisy – v prvním případě rychlostí jakou jí dovolila klávesnice – přes 700 úhozů, pak psala text diktovaný panem Zaviačičem a nakonec jsme sledovali její mistrovský výkon systémem zkratek, který si zasloužil náš největší potlesk.

Našli se i odvážlivci…

Po té přidal pan Zaviačič další radu – prokládat nácvik písmenek hrami ZAV, např. Cihly, Trefa, Pexeso, Puzzle nebo ZAV Houbař – všechny najdete na stránkách www.zav.cz a můžete hlavně trénovat i doma. Některé hry nám paní Helena předvedla a pan Zaviačič popsal. Dobrovolníci z řad žáků si je také vyzkoušeli a potlesk je neminul.

Teď už nezbývá, než se pustit do práce, vlastně do psaní. Tak hodně úspěchů. Manželům Zaviačičovým děkujeme za návštěvu a těšíme se na další setkání i spolupráci.

Foto a text Táňa Kurečková

Back To Top