Astro Pi Hackathon je celorepubliková soutěž organizovaná agenturou pro vesmírné vzdělávání v ČR –  ESERO  pracující pod záštitou Evropskou vesmírnou organizace ESA . V pátek 18. října se rozjel náš tým ve složení (Jan Kubisz z 5. B, Patrik Tomaštík z 8. A, Jakub Herman z 8. A, Jiří Vyslucha z 8. A, Tereza Kubiszová z 8. B, Ludvík Remešek z 8. B) do Brna. Našim úkolem bylo vymyslet a obhájit vlastní experiment, který bude posléze naprogramován a proveden na Mezinárodní vesmírné stanici ISS.

Mohli jsme si zvolit dva typy misí: Život ve vesmíru (počítač Astro Pi je umístěn uvnitř stanice Columbus a detekuje vnitřní prostředí stanice) nebo Život na Zemi (počítač tentokrát směřuje svou kamerou skrz okýnko na naši planetu). My jsme si zvolili Život na Zemi.

Zabývali jsme se fotosyntézou.  Museli jsme připravit odbornou prezentaci a programovat program, který by dělal pokusy na Mezinárodní vesmírné stanici. Pilně jsme pracovali devět hodin. Pak jsme experiment předvedli před porotou složenou z odborníků. Porota nám dávala záludné otázky, na které jsme správně odpovídali. Svým výkonem jsme vybojovali 2. místo v Národním kole České republiky Astro Pi Hackhathon.  Celí šťastní jsme se vrátili domů.

Minulý týden jsme odeslali náš návrh na experiment v angličtině do společnosti ESA. Ta vybere nejzajímavější nápady a poté vyzve tým, aby vytvořil svůj program a zašle soutěžícím dvojče počítače z ISS na odzkoušení mise. Do soutěže se zapojilo přes 2000 soutěžících – 543 týmů z 22 zemí Evropy. O tom, zda postupujeme, se dozvíme do 15. listopadu.

Foto Michaela Kubiszová, text vesmírní badatelé

Back To Top