Na školní výlet do Úvalna se vypravily děti z 1. A. Cesta vlakem utekla rychle a na farmě Šťastné kozy už na děti čekala spousta zvířat. Hned za brankou to byla májová koťata, v králíkárně malí i velcí králíci a morčata, v chlévě prasata a za plotem barevné slepice s kohoutem. Za stádem koz a dvěma telaty se děti vydaly na pastvu.

Některé kozy si hned oblíbily malé školáky a nechaly se hladit a škrábat. Byly malé, velké, rohaté i bezrohé, hnědé i bílé. Ale hlavně zvědavé. Každého prvňáka také čekala ochutnávka výrobků z kozího mléka – čerstvé sýry, tvaroh i pasterizované mléko. S velkou chutí si děti vyrobily mýdlo s kozím mlékem, které si odnesly jako dárek domů. Druhou zastávkou bylo zrcadlové bludiště a Rychta. Zvládnout cestu zrcadlovým labyrintem nebylo vůbec jednoduché. A projít pokojem hrůzy chtělo pořádnou odvahu.

Výšlap k rozhledně Hanse Kudlicha v horkém počasí našim turistům dal zabrat. Ještě je čekalo zdolání 103 schodů, ale ten výhled do krajiny stál za to. Všem se líbil i pohled na plovárnu, která leží hned pod rozhlednou. Houpaček, kolotočů, občerstvení i odpočinku ve stínu si děti užily u restaurace Strážiště. Pak už čekala prvňáky jen cesta na nádraží a zpáteční jízda vlakem. Některé děti se těší, že navštíví Úvalno  i o prázdninách se svými sourozenci a rodiči.

Foto a text Jitka Hlaváčková

Back To Top