LIPTAŇ (frk, zveřejněno se souhlasem autora z deníku Region) – Desetiletý Jakub Koristka z Liptaně patří k nejvýraznějším českým talentům v oblasti řeckořímského zápasu. Tomuto sportu se věnuje už pět let a letos byl na mistrovství republiky ve volném stylu ve své kategorii druhý.

Jakub Korista

Jen za letošní rok absolvoval 26 zápasů a téměř ve všech skončil na medailových pozicích. Třikrát týdně trénuje v zápasnickém oddíle krnovské Lokomotivy u Drmoly a Morbitzera, ale nejvíc se těší na tréninky v Bašce u Frýdku Místku, kde se mu osobně věnuje olympijský vítěz Vítězslav Mácha. „Vítězslav Mácha je můj sportovní vzor. K řecko římskému zápasu mě v pěti letech přivedl táta, který byl taky zápasník a soutěžil na dost vysoké úrovni za Baník Vítkovice. Přestože s zápasem skončil už dost dávno, asi v jednadvaceti letech, občas na soutěžích potkáme rozhodčí, kteří si ho ještě pamatují,“ říká Jakub Koristka, který chodí do páté třídy základní školy v Městě Albrechticích.
„Jakub je skromný kluk a dlouho jsme vůbec nevěděli, že máme na škole tak úspěšného sportovce. Teprve když za mnou přišli jeho rodiče, že potřebuje uvolnit na soustředění v Norsku, tak jsem zjistil, že máme mezi žáky vrcholového sportovce,“ dodal ředitel albrechtické školy Karel Knapp. Z Norska nakonec sešlo, protože si Jakub zranil koleno při zápase v Olomouci, ale už je zase ve formě. O víkendu vyhrál důležitou soutěž v polských Katovicích ve své kategorii 37 až 40 kilogramů. Ředitel školy Jakuba chválí, že se zápasení věnuje jen v tělocvičně na žíněnce, ale s kamarády ve třídě se nepere. Přes náročné tréninky a řadu soutěží nezanedbává ani učení a své školní povinnosti.

Back To Top