Adventní čas je časem dobrých skutků. Také děti z 1. A se vypravily do zámeckého parku v Městě Albrechticích Pod Lipami, aby zde nazdobily vánoční strom lesním zvířátkům a ptákům.  V parku již na ně čekala paní Alena Křištofová, členka Českého svazu ochránců přírody. Na úvod si s dětmi povídala o době vánoční a pak se již všichni vrhli na tvorbu netradičních ozdob.

Namáčeli ruličky toaletního papíru do sádla a semínek slunečnic, ty pak zavěsili na místní smrčky. Na špejli navlékali jablíčka a mrkve a těšili se z toho, že i tyto špízy poslouží ptáčkům jako zimní obživa. Pod smrček pak děti vysypaly zásoby, které přinesly zvířátkům z domu. Doufejme, že jablíčka, mrkve, žaludy a ořechy budou srnkám chutnat. Jen suché pečivo Alenka dětem nedovolila pod stromeček nasypat. Vysvětlila malým pomocníkům, že mokré pečivo nedělá spárkaté zvěři dobře, ale že domácí králíci ho mají moc rádi.

Děti suchým chlebem mohly nakrmit Puntíka a Piškota, které chovají v zámeckém parku pro radost. Nejvíc se ale líbil páreček hedvábniček. Je to zvláštní plemeno slepiček. Vypadají moc krásně, jsou užitečné a dají se dokonce ochočit. Po všech těchto činnostech dětem pořádně vyhládlo. Ale paní Alenka by nenechala nikoho odjet domů hlady.

Nabídla všem tradiční sváteční pokrm – vánočku a vynikající dýňový punč. Zahřál a výborně chutnal. Už ho všichni potřebovali, protože venku byla opravdová zima. Po svačince děti paní Alence poděkovaly a vrátily se autobusem zpět do školy.

Foto a text Zdenka Závodná

Back To Top