V pátek 9. prosince zemřel ve věku 87 let pan Bohumil Vopelka. Člověk, který se výrazně zapsal nejen do historie naší školy, ale i města.

Narodil se v Ruské na Slovensku. S rodiči se později přestěhoval na jižní Moravu do Ratíškovic u Hodonína, kde v roce 1953 odmaturoval. Následně přesídlil do našeho regionu. Již jako osmnáctiletý začal učit a o něco později i  ředitelovat na malotřídních školách v Hynčicích, Bučávce, české a řecké škole na Piskořově. Po absolvování dvouleté vojenské služby zakotvil v roce 1958 na ZŠ Město Albrechtice.

Následně, s výjimkou tří let, kdy byl ředitelem čtyřtřídní školy v Hynčicích a šesti let, kdy pracoval jako tajemník na Místním národním výboru Město Albrechtice, věnoval svůj čas jako učitel na II. stupni i jako zástupce ředitele ve prospěch dětí, až do svého odchodu do důchodu v roce 1995.

Jako zástupce ředitele se po ukončení výstavby nové budovy školy v roce 1986 velkou měrou podílel na zajištění její vybavenosti vším potřebným. Počínaje školním a kancelářským nábytkem, stejně jako učebními pomůckami.

Byl člověkem mnoha zájmů a aktivit. Především však učitelem. Výborným organizátorem veřejných i školních kulturních, společenských i sportovních akcí. Za mlada několik let promítal ve svém volném čase filmy v místním kině. Aktivně se podílel na činnosti albrechtické dechové hudby. Nejdříve jako hráč na bicí, později mnoho let jako její organizační vedoucí a moderátor hudebních vystoupení.

Jeho hlasatelské dovednosti obdivovali místní i přespolní návštěvníci utkání v kopané. Komentoval významné motoristické akce a působil vždy jako skutečný profesionál, se znalostí detailů o každém účastníkovi, a to velmi úspěšně i mimo náš region.

Jako člen výboru Svazarmu spolupracoval při zajišťování všech jeho aktivit. Pomáhal vést kurzy řízení malých motocyklů pro vycházející žáky. Byl vždy jedním z hlavních organizátorů motokrosových závodů na Skalkách, nechyběl při pořádání plesů ani branně orientačních motoristických soutěží. Svůj čas několik let věnoval i mimoškolní zájmové činnosti dětí jako vedoucí kroužku BMX.

Pan Bohumil Vopelka se mnoho let spolupodílel jako učitel i jako zástupce ředitele na rozvoji školy, jako tajemník MNV i na rozvoji města. Čest jeho památce!

Back To Top