Pestrou paletu netradičních hudebních nástrojů nám předvedl skvělý hudebník  Zdeněk Roller. Pod jeho vedením jsme cestovali Senegalem i Marokem, abychom vyzkoušeli  rytmy místních domorodců. Při dalším putování jsme vyslechli pověst o vzniku nejtypičtějšího symbolu Austrálie didgeridoo.

Mýtus z Arnhemské země vypráví o tom, jak jistý aboriginský mladík rozdělával oheň a hledal suché dříví. Nalezl dutý kmínek eukalyptu. Když jej zdvihl, všiml si spousty termitů pobíhajících v jeho dutině. Pokusil se je z ní vyfouknout. Při  vdechnutí vzduchu do kmínku se ozval zvláštní vrnivý zvuk, který sice termity nevyhnal, ale ukázal lidem cestu k jednomu z prvních hudebních nástrojů.

Pan Zdeněk dětem předvedl, že je mistrem v ovládání hry na didgeridoo, ale také na vodovodní trubku, násadu mopu nebo teleskopickou tyč od vysavače. Důkazem toho, že se adventní setkání povedlo, byl společný zpěv známých  písní umocněný dynamickým rozezněním drumbenů a doprovodem kytary. Snad v nás ten pěkný pocit  vydrží co nejdéle.

Foto Nikola Kostrošová,  video Regína Hajná, text Alena Václavíková,

Back To Top