Eins,
zwei, drei… Počítat německy alespoň do pěti umí skoro každý. Také letošní
sedmáci si tuto dovednost osvojují. V rámci druhé lekce se zatím naučili
počítat do dvaceti. 

Speciální plastové trubky…

Aby se jim druhý jazyk, už se totiž učí anglicky, učil co nejjednodušeji, pomáhají si často zpěvem nebo rapováním. V tomto roce jsme do výuky zařadili i Bobotubes (speciální barevné plastové trubky, které jsou naladěné podle stupnice C dur). Žáci si tak zároveň procvičují i rytmus. Letošní sedmáci už umí také říct německy, jak se jmenují, kde bydlí, kolik je jim let a rovněž vyjmenovat členy rodiny.

Děti se někdy ptají, k čemu vlastně druhý jazyk slouží, když už se přece učí anglicky. Jedno staré moudré přísloví říká, že kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem. Čím více jazyků totiž umím, tím více mám možností domluvit se s více lidmi a získat nové zkušenosti. Naše republika sousedí hned se dvěma státy, kde se německy mluví. S Rakouskem a Německem.

Eins, zwei, drei…

Mnozí Češi jezdí do těchto zemí také pracovat, protože tam jsou mnohonásobně vyšší výdělky než u nás. A koneckonců, když jedete autem např. do Chorvatska, na rakouských benzínkách určitě také zastavujete. Prodavači budou potěšeni a vstřícnější, když s nimi budete komunikovat v němčině. Německy se učíme pro Evropu, anglicky pro svět.

Zkuste si zarepovat s námi:

Eins, zwei – Polizei
drei, vier – Grenadier
fünf, sechs – alte Hex
sieben, acht – gute Nacht
Ja, ja, ja,
was ist los?
Was ist das?

Video Karel Knapp, foto Regína Hajná, text Veronika Glötzerová

Back To Top