Tuto větu zvolá každý školáček, který byl na lyžařském kurzu dětí z prvního stupně. Je tradicí, že se žáci sedmých tříd účastní každoročně lyžařského kurzu. Podobně i na prvním stupni jsme se rozhodli a nabídli rodičům lyžařský výcvik pro malé školáky. Již několik let máme velmi dobré zkušenosti s Mgr. Oldřichem Mičanem a jeho školičkou Fun – line, kterou provozuje na sjezdovce ve Vrbně pod Pradědem.

Většina účastníků tohoto výcviku se přiznala, že ještě nikdy nestála na lyžích. Každé ráno na svahu děti čekala namáhavá příprava a rozcvička. S nazouváním sjezdařských bot a upevňováním na lyže pomáhaly paní učitelky. Takto připravené děti si převzali instruktoři a výcvik mohl začít.

Hned první den byli všichni rozděleni do skupin na začátečníky, mírně pokročilé a pokročilé. Malá skupinka pokročilých šla rovnou na svah. Pod dohledem instruktora pilovala techniku sjezdu.

Druhý den na sjezdovku vyrazila další malá skupinka mírně pokročilých, aby natrénovala nástup na vlek a sjezd v obloucích za instruktorem. Nejpočetnější skupinu tvořili začátečníci bez téměř žádných zkušeností. Ti nacvičovali nástup na pásový vlek a samostatnou jízdu v pluhu v areálu dětské školičky. I z této skupiny se později většina dětí přesunula na svah.

V závěru týdne byla vidět na dětech únava, ale oči jim zářily spokojeností. V pátek si děti vyzkoušely slalomový sjezd na svahu a na malý moment se proměnily v šampiony.

Vyhodnocení se obešlo bez vyhlášení vítězů. Raději jsme zvolili předání diplomů a malé hračky všem účastníkům kurzu, aby každý zažil pocit úspěchu. Není nic milejšího než tváře usměvavých a šťastných dětí.

Foto I. Santariusová, A. Jurčíková, text I. Santariusová

Back To Top