Rytmus má každý člověk v těle. Přesvědčili se o tom i naši deváťáci a osmáci, kteří si klasickou školní výuku zpestřili bubnováním na africké bubny. Školit je přijel známý opavský muzikant Ivo Samiec. Každý žák měl k dispozici originální africký nástroj, který je vydlabán z jednoho kusu dřeva a potažen zvířecí kůží, cena takového bubnu se na trhu pohybuje zhruba od tří do pěti tisíc korun.

Workshop s Ivem Samiecem neměl chybu…

Na začátku se budoucí bubeníci naučili, jak správně buben držet – dá se něj hrát vsedě na židli a buben stisknout mezi nohama, anebo ho položit na zem. Účastnici workshopu by vám jistě potvrdili, že není tak jednoduché „vyloudit“ z bubnu ten správný zvuk. Tzv. basové údery se totiž hrají celou dlaní a začátečníkům se hned napoprvé většinou nepodaří rozeznít blánu správně. Všechno chce zkrátka cvik.

Pospolu…

Jakmile se deváťáci basový úder naučili, trénovali s Ivem hru v rytmu. Museli zahrát vždy buď na první, druhou, třetí, nebo čtvrtou dobu. Potom už následovala nejrůznější rytmická cvičení, při kterých žáci střídali pravou a levou ruku. Zní to sice jednoduše, ale v rychlejším tempu je to pro začátečníky dost složité.

Měli jsme trému…

Během workshopu se žáci seznámili i s několika desítkami rytmických nástrojů, které jim Ivo přinesl ukázat a předvedl, jak znějí. Víte např., kolika způsoby se dá zahrát na krabičku diabolek? Ivo ovládá minimálně tři.

Ráz, dváá, tři, čtyři…

Pro všechny zúčastněné byl workshop cennou zkušeností, při bubnování totiž nejen „vytváříte hudbu“, ale také relaxujete a zlepšujete své soustřední. Školení se u nás mohlo uskutečnit také díky perfektnímu zázemí, protože ve školní klubovně jsme bubnováním nerušili výuku.

Uvolněte se…

Hře na africký buben se ale budeme věnovat i nadále. Paní Jana Kučová, naše bývalá žákyně, nám totiž kromě jiných opakovaných příspěvků věnovala i peníze právě na tento nástroj, který není zrovna levný. Díky ní jsme tedy zakoupili buben do učebny hudební výchovy a žáci si tak mohou procvičovat své nabyté zkušenosti. Ještě jednou tedy paní Janě Kučové děkujeme. Pokud byste chtěli přispět i vy, budeme velmi rádi. Děti mají o bubnování velký zájem, a proto bychom potřebovali naši sbírku bubnů postupně rozšířit, aby se do hraní mohlo zapojit více žáků najednou.

Bubnování všechny opravdu chytilo…

Kdo je Ivo Samiec

Ivo Samiec se narodil 15. října 1975 v Ostravě. Vystudoval sociální práci na Ostravské univerzitě a také hru na bicí na Janáčkové konzervatoři. Od malička se závodně věnoval hokeji. V sedmnácti letech mu ale učarovaly bubny – rytmus je podle něj prapůvodem komunikace. Po studiích pracoval na ZUŠ v Opavě, později si ale založil vlastní hudební školu. Působí také jako bubeník v symfonickém orchestru Slezského divadla.

Ivo Samiec…

Se svým vlastním bubenickým orchestrem BORIS (Bubenický Orchestr Iva Samiece), pro který mj. i skládá, vystupuje po celé republice a koncertoval i před českým prezidentem. S BORISEM se také úspěšně účastnil soutěže Česko-Slovensko má talent 2011, kde postoupil přes ostravské a brněnské castingy až do Prahy. 

Foto a video Karel Knapp, text Veronika Glötzerová

Back To Top