Máte pocit, že jste už nějaký čas nic neslyšeli o činnosti mediálního kroužku? Mohlo by se zdát, že kameramani, střihači a redaktorky snad upadli do hlubokého zimního spánku. Opak je však pravdou. V posledních dnech měli pořádně napilno, a to obzvlášť Tomáš Moravec a bratři Bikárovi z 9. B.

Ve školní videostřižně jsou kluci jako doma…

Ti se nenechali odradit přísným hodnocením, kritikou a nekonečným množstvím připomínek pana ředitele Knappa a paní učitelky Akritidis Čtvrtníčkové. Po dlouhých měsících konečně dokončili reportáž ze školní jídelny.

Na počátku natáčení vše vypadalo jako ohromná legrace. Zmáčknout knoflík play na kameře, pořídit pár komentářů, sestříhat a máme hotovo. Členové mediálního kroužku však brzy zjistili, že natočit reportáž o stopáži minuta a dvacet vteřin nebude žádný med.

Hledáme vhodné fotografie z rekonstrukce jídelny…

Vytvořit kvalitní scénář dalo pořádně zabrat redaktorkám – Nikole Šimečkové, Mirce Musilové, Haně Šrámkové, Kateřině Kynické. Holky se rovněž naučily komunikovat s respondenty.

Mediální kroužek při přípravě krátkého dokumentu…

Pochopily, že vymámit souvislou větu z člověka, který není na projev před kamerou zvyklý, může být pořádně náročné. Na závěr redaktorské práce čekalo na Katku načtení asynchronů. Nekonečné množství přebreptnutí a záseků pořádně komplikovalo práci střihačům.

Vše se musí před natáčením vyzkoušet…

Kameramani přišli na to, že pořídit velké množství natočeného materiálu není žádný problém. Prokousat se však dlouhými minutami hrubých záběrů se jeví již jako podstatně náročnější záležitost. Vybrat technicky bezchybné a zajímavé záběry, střídat celky, polocelky a detaily nebylo vůbec jednoduché. Nakonec přišly na řadu titulky.

Kluci ovládají střihový program Pinnacle téměř dokonale…

Poděkování patří každému, kdo se nesnázemi mediálního řemesla nenechal odradit. Děkujeme také respondentům za jejich trpělivost. Velkou pochvalu si zaslouží především Tomáš Moravec, Lukáš a Tomáš Bikárovi. Své zkušenosti jistě brzy zúročí při dalším natáčení.

Foto Kateřina Lozertová a Karel Knapp, text Nela Akritidis Čtvrtníčková

Back To Top