Asi každý kdysi viděl populární film Sám doma. Je o chlapci, který se dokázal vyrovnat s tím, že zůstal doma sám a bravurně se ubránil zlodějům. Protože se blíží jarní prázdniny, může nastat situace, že rodiče i prarodiče musí do práce a děti se musí o sebe na chvíli postarat samy.  O tom, jak se správně zachovat, si povídali žáci z 2. B třídy.

První pravidlo si děti odvodily pomocí pohádky O neposlušných kůzlátkách. Nikdy neotvírej cizím lidem. Z nabídky obrázků v interaktivní učebnici Prevence rizikového chování dětí a mládeže, kterou nám věnovala Česká pojišťovna, měly děti vybírat jen ty věci, které smí používat v přítomnosti rodičů.

Pohádkovému Pavlíkovi radily, jak se zachovat v různých situacích. Na závěr si zasoutěžily v odhalování slov v přesmyčkách a vyhodnocovaly činnosti, které jsou bezpečné nebo které naopak skrývají různá úskalí. Se všemi úkoly si děti hravě poradily a snad si na všechna pravidla vzpomenou, až budou muset zůstat na chvíli doma samy.

A tady je máte i vy. Dobře zkontroluj okna a dveře, zaměstnej se nějakou bezpečnou činností (kreslením, čtením, prací na počítači), neposkytuj informace někomu cizímu po telefonu, nevoď si do bytu cizí děti, nesleduj v televizi a na internetu pořady s drastickými scénami, aby ses nebál.

Děkujeme České pojišťovně, která věnovala škole zajímavou interaktivní učebnici s názvem Prevence rizikového chování dětí a mládeže. Ta vznikla za podpory Nadace České pojišťovny. Pochvalu si zaslouží i paní Markéta Včelná. Pro děti z vyššího i nižšího stupně připravila soutěž na téma „Bezpečnost“. Úspěšní řešitelé byli odměněni drobnými dárky.

Foto Regína Hajná, text Zdenka Závodná

Back To Top