Během posledních dvou let žáci společně se svými učiteli pracovali na projektech zaměřených na problematiku ekologie, lidských práv a spravedlivého obchodu – fair trade. Za práci jsme byli 19. června oceněni titulem Fairtradová škola.

Stali jsme se tak první fairtradovou školou v Moravskoslezském kraji. Celkem je v České republice oceněno tímto titulem 21 škol. Titul nám předala paní Lenka Dvořáková z Fairtrade Česko – Slovensko a pan Stanislav Komínek z NaZemi.

V rámci projektu „Obuj se do toho“ vznikly ve spolupráci paní učitelky Veroniky Glötzerové a žáků 2. stupně dva videoklipy upozorňující na nelehkou situaci dělníků v obuvnickém průmyslu. Fotografie do videoklipů jsme obdrželi jako dar od pana Stanislava Komínka, který je nafotil společně s kolegou Adamem Čajkou v indickém městě Agra.

Celý příběh jejich cesty si žáci vyslechli na přednášce pana Komínka v odpoledních hodinách 19. června. Klipy nazpíval školní pěvecký sbor, texty složili žáci na základě poznatků získaných během jednotlivých workshopů probíhajících na škole, při kterých se snažili předat informace široké veřejnost.

Foto a video Karel Knapp, text Michaela Kubiszová

Back To Top