Únor a březen je doba matematických soutěží Pangea, Klokan a Pythagoriáda. V nich si žáci ověřují úroveň logického myšlení a schopnost aplikovat matematické a další přírodovědné znalosti.

Snažíme se…

Jako první řešilo 117 vybraných žáků 4. – 9. tříd 15 úloh v soutěži Pangea, které jsme se zúčastnili podruhé (poprvé loni). A stejně jako loni jsme se dočkali fantastického a nečekaného úspěchu v podobě postupu Daniela Unčovského z 5. B do květnového celostátního finále v Praze, kde nás loni reprezentovala čtvrťačka Ester Bartoňová.

Dan postupuje do Prahy…

Zatímco v minulém roce postupovali nejlepší tři žáci z každého kraje, letos postupuje nejlepších 60 z celé republiky. A Daniel obsadil 37. místo z téměř 6.800 soutěžících v jeho kategorii (celkem v ČR řešilo Pangeu přibližně 35 tisíc žáků).

Matematické úkoly…

Původně německá soutěž od roku 2007 zdomácněla ve dvaceti zemích Evropy – od Irska na západě po Litvu na východě, od Švédska na severu po Španělsko a Itálii na jihu. Nejvíce žáků se jí účastní v Německu a Polsku.

Přemýšlíme…

„Matematiky se nemusíme bát!“ je slogan Městské knihovny v Praze, která Pangeu tímto propaguje. Je to i vzkaz pro Daniela, kterému přejeme bystrý úsudek i trochu štěstíčka do Prahy, kde jej na začátku května čeká 25 úloh během 60 minut. Jistě to ale pro něj bude nezapomenutelný zážitek. Děkujeme všem žákům – účastníkům školního kola, jejich učitelům i rodičům za průběžnou přípravu a podporu při vzdělávání.

Osobně mám vždy ohromnou radost a cítím zadostiučinění, když žáci či absolventi naší „vesnické“ školy dokáží obstát v široké konkurenci žáků městských škol včetně prestižních gymnázií a později i ve svých zaměstnáních doslova v celém světě.

Na závěr: Pangea byl jeden celistvý prakontinent na Zemi, který se před 250 miliony lety začal dělit na dnes známé kontinenty… Fotografie jsou ze 4. třídy, zájemci najdou úlohy a informace na www.pangeasoutez.cz.

 

Výsledky školního kola matematické soutěže Pangea 2016

4. ročník

1. místo Lukáš Přibyla
2. místo Miroslava Maderová
3.-4. místo Patricie Michálková, Jakub Herman

 5. ročník

1. místo Daniel Unčovský (postup do celostátního kola)
2. místo Janis Raptis
3. místo Tomáš Grček

 6. ročník

1. místo Aneta Šimeková
2. místo Lukáš Petroš
3. místo Nikola Frančáková

 7. ročník

1. místo Daniel Galuška
2. místo Pamela Pettinaroli
3. místo Anne Marie Buriánová

8. ročník

1. místo Jiří Mlčoušek
2.-3. místo Anna Veselá, Václav Orság

9. ročník

1. místo Tomáš Včelný
2. místo Adam Tuhý
3.-4. Místo Marie Murová, Martina Němcová 

Foto a text Milan Pokorný

Back To Top