Kdybyste se dneska zeptali „čtvrťáka“, zda by chtěl znovu navštívit technické muzeum ve Vítkovicích, bez váhání by odpověděl, že ano. Ve čtvrtek 19. března nás obrazně provázel výstavou technického pokroku v Malém světě techniky Jules Verne. Nebylo to náhodou. Tento známý spisovatel, vizionář a inspirátor této výstavy přišel na svět ve stejném roce jako Vítkovické závody (1828). A právě jednotlivé expozice jsou pojmenovány podle knih pana Verna.

Společné foto…

Prohlídka s názvem Cesta do středu země nás uvedla do období průmyslové revoluce v různých odvětvích. Zde jsme si vyzkoušeli, jak fungují fyzikální zákony na příkladu kladky a páky, prohlédli jsme si parní stroj.

Obdivujeme parní stroje…

Se začátkem výroby železa a oceli v Moravskoslezském kraji jsme se seznámili v expozici s názvem Tajemství ocelového města. Při přepravě vozíku po kamenných kolejích jsme se pěkně zapotili. Za to po ocelových, to šlo zcela hravě. A moc se nám líbila parní lokomotiva. V té bychom se vypravili i na cestu okolo světa za 80 dní. 

Experimentujeme…

Vynález elektřiny, to byl mezník ve vývoji lidstva! Tato expozice nesla název Robur dobyvatel. Při výrobě vlastního elektrického proudu jsme se pěkně zahřáli.

Jedu se projet…

Ale největší nadšení nám přinesl vynález spalovacího motoru. Na simulátorech jsme si vyzkoušeli jízdu na motorce, traktoru, v osobním i nákladním autě.

V ponorce…

Unaveni prohlídkou jsme si odpočinuli v ponorce Nautilus, ale už nás čekalo Plující město. Také moc zajímavé.

Vše zkoušíme…

Ve zvukotěsném tunelu jsme si mohli dosyta „zahulákat“ a nikdo nás neokřikoval. Prostě Zmatek nad zmatek.

Pořádně zaberu…

Mnoho vizí se panu spisovateli splnilo. Jen na ty Dva roky prázdnin stále čekáme.

Foto Zdenka Závodná a Ludmila Grčková, text Zdenka Závodná

Back To Top