Náš dvoutýdenní pobyt se pomalu chýlí ke konci, proto bychom se chtěly podělit o své zážitky. Hned první den byl plný dobrodružství. Vlak do Olomouce měl zpoždění, spoj do Prahy nám ujel a musely jsme čekat na další. Do hostitelské rodiny jsme se dostaly o půlnoci a indická paní domácí nám oznámila, že pro nás nemá večeři, protože nepředpokládala, že budeme mít hlad.

Paní učitelky Renata a Simona…

Pokud se chystáte v blízké budoucnosti do Londýna, máme pro vás pár tipů. Pochází-li vaše hostitelská rodina právě z Indie, očekávejte velmi pikantní večeře na kari, bez masa a dezertu. Budete-li mít na výběr, zvolte rodinu jamajského původu, do jedné takové jsme se po šesti dnech přestěhovaly. Naše druhá paní domácí byla srdečná, společenská, ochotná, čistotná, nevypínala topení a báječně vařila.

Foto s novu paní bytnou…

„Síťovka“ (Oystercard) na metro není levná, ale rozhodně se vyplatí. Využijete ji na cestování metrem (Tube), nadzemkou (Overground) i červeným dvoupatrovým autobusem (Doubledecker). Metro je neuvěřitelně čisté, permanentně se tu uklízí. Problém nastává, pokud je některá z linek kvůli opravám zavřená. K tomu dochází obvykle o víkendech, nebo pokud nastanou technické problémy. I to jsme zažily, naše hodinová cesta do školy se protáhla na dvě hodiny a patnáct minut. Protože místní obyvatelé tráví dojížděním do školy a do práce hromadu času, mohou si v každé stanici metra zdarma vzít londýnský deník a cestu si zpříjemnit.

Cestujeme…

Plánky jednotlivých linek a stanic jsou naprosto srozumitelné, jsou zakreslené na stěnách i ve vagónech, v papírové podobě si je můžete vzít v jakékoliv stanici a nosit je v kapse. S „doubledeckry“ je trochu problém, plánek zastávek neexistuje, alespoň my jsme ho nikde nenašly, ale řidiči i místní jsou velmi trpěliví a vždycky nám ochotně poradili.

Studenti ze školy…

Škola, do které jsme každý den tak zdlouhavě dojížděly, se nachází v samotném centru Londýna, a sice na Oxford Street. Pokud jste o této ulici dosud neslyšeli, pak vězte, že je známá jako nejlepší místo pro nákupy všeho druhu a zároveň jako místo, kde najdete celou řadu relativně levných restaurací a fastfoodů. V její bezprostřední blízkosti se nachází Trafalgar Square, Leicester Square a China Town, ke všem ostatním památkám je lepší dojet městskou dopravou.

Nic nám neuniklo…

My jsme během těchto téměř dvou týdnů viděly snad všechno, čím je Londýn proslulý: the Houses of Parliament, Big Ben, Horse Quards, Downing Street, Buckingham Palace, the Tower of London, Tower Bridge, HMS, Tate Gallery, Globe Theatre, London Eye, National Gallery, Natural History Museum, Science Museum, Millenium Bridge, St Paul´s Cathedral… Skola English in London in Soho je celý název instituce, kterou jsme díky projektu „Cesta k jazykům“ (reg. č.: CZ.1.07/1.1.00/56.0652) mohly navštěvovat.

Velmi jsme si užívaly, že jsme se alespoň na krátkou dobu octly „na druhé straně“. Ochotně jsme se nechaly vzdělávat, konverzovaly jsme se spolužáky z různých koutů Evropy, pilně jsme procvičovaly gramatiku, psaly slohové práce, četly zajímavé texty, poslouchaly autentické nahrávky, dívaly se na tematická videa, psaly testy a samozřejmě plnily domácí úkoly. Odvezeme si domů nejen spoustu informací, ale i zkušeností, didaktických rad a výukového materiálu.

Foto a text Renata Doležalová

Back To Top