Marian Toráč, Honza Juráň a Tomáš Řepka z 9. B mají netradiční koníček, jezdí si do Krnova zaboxovat. Trénink trvá vždy 1,5 hodiny a je fyzicky velmi náročný.

Marian cvičí údery…

Na rozehřátí si kluci zahrají rugby a potom už cvičí techniku úderů – tzv. direkt, hák, zvedák (úder zespod na bradu). Součástí tréninku je i posílení fyzičky, což obnáší kliky, dřepy, sklapovačky, skok přes švihadlo nebo kruhový trénink. Následně přichází na řadu tzv. sparing, tedy cvičný boj ve dvojici a boxování do pytlů či žíněnek.

Protahujeme tělo…

Mezi zakázané údery patří rány pod pás, na záda a sportovci se nesmí také kopat. Protože se jedná o nebezpečný sport, mají boxeři i patřičné vybavení (bandáže) na zpevnění kloubů a zápěstí, chránič na zuby, rukavice a helmu. Abychom vyhráli zápas, je podle kluků důležité zjistit styl protivníka. Údery by pak měly mířit na lícní kosti nebo bradu.

Boxeři…

Sportovci se při zápasech dělí podle hmotnosti do dvou kategorií. Tzv. lehká váha – boxeři jsou dobře pohybliví a rychle uhýbají a tzv. těžká váha – boxeři mají pomalejší styl, ale zase silnější rány. Podle kluků pomáhá box vytvarovat postavu a také zhubnout. Marian se plánuje tomuto sportu věnovat i na střední škole.

Foto a video Honza Juráň, text Veronika Glötzerová

Back To Top