Na škole během měsíce března a dubna proběhlo a stále probíhá několik workshopů, které spojuje jediné téma: Kdo šije naše boty? Zdá se vám toto téma fádní a nezajímavé? Opak je pravdou.

S žáky vyššího stupně postupně odkrýváme neuvěřitelné příběhy dělníků a dělnic, kteří pro nás boty vyrábí. Bohužel jsou mezi nimi často i děti. Zjistili jsme, že při zpracování kůže se to jen hemží toxickými látkami. Otázek, které nás zaujaly, je ale mnohem více, proto jsme se rozdělili do jednotlivých týmů.

Na fotografiích vidíte malou ochutnávku toho, co jsme řešili. Deváťáci v hodinách chemie pátrali po vinících současného stavu. Osmáci řešili otázky využívání toxických látek při výrobě. Psali úvahy na témata Pošlapaná lidská práva a Problém výroby bot. Šesťáci hledali výrobce naší obuvi.

Osmé a deváté ročníky společně složily písně, které upozorňují na danou situaci. V ateliéru pana Hrubého vzniká obrovitánská bota, jež bude polepena obrázky žáků, úvahami, stěžejními tématy a fotkami z workshopů. Vše bude symbolicky propojovat tkanička, stejně jako v kampani Obuj se do toho, v níž účinkuje Anna Polívková.

Chcete-li se dozvědět více, přijďte nás podpořit na vernisáž výstavy, kterou pořádá naše škola společně s nevládní organizací NAZEMI ve čtvrtek 27. dubna 2017 v 17:00 hodin v klubovně tělocvičny.Srdečně jsou zváni nejen žáci, ale i rodiče, prarodiče a známí.

 Foto a text Michaela Kubiszová

SouborVelikost
banner_boty3.jpg40,9 KB
Back To Top