Parádní výlet mají za sebou kluci a holky z druhých tříd. V půl osmé naskočili do autobusu a rozjeli se směrem k obci Lipová – lázně, aby tam někteří poprvé, jiní jako zkušení speleologové, navštívili jeskyně Na Pomezí.

Výklad byl poněkud složitý, ale víme, že teplota vzduchu se pohybovala kolem 7 stupňů Celsia, že tam přezimují netopýři, že je tam vysoká vlhkost (kapalo nám na hlavu), a že je v jeskyni plno krápníků. Podzemní trasu jsme prošli celou, ovšem na konci nám byla už pořádná zima, a když jsme spatřili sluníčko, které nás pohladilo svými teplými paprsky, byli jsme rádi, že nejsme netopýři.

Ještě jsme posvačili, nakoupili suvenýry a už jsme opět seděli v autobusu, kde čekal hodný pan řidič, aby nás zavezl do areálu Dolní Morava. Za necelou hodinku nás vyklopil na parkovišti a my jsme lesní naučnou stezkou s deseti zastaveními zamířili do Mamutíkova vodního parku.

Trasa byla dlouhá 800 m a děti po cestě poznávaly stopy obyvatel lesa, rostliny a jejich názvy, dozvěděly se o délce rozkladu odpadků a další podobně důležité informace. Takto nám cesta rychle uběhla a my jsme konečně dorazili za mamutem.

Samozřejmě, že jsme se na to nejdříve posilnili obědem od našich maminek. Pak to začalo. Vstoupili jsme do světa vodních mlýnků, stavidel, korýtek, jezů a rozličných strojů, které pohání voda. V areálu bylo ještě bludiště, pralesní houpačka, liánová cesta, různé tunely, lanové mosty, chýše, domečky na kůlech a mnohé další.

Ovšem největším lákadlem byl obrovský mamut, který byl sám o sobě velkou prolézací atrakcí s mega skluzavkou. Ještě bychom si hráli, ale čas ubíhal. Zaskákali jsme si ještě na obří vzduchové trampolíně.  Po cestě domů nám ještě báječně sprchlo. Snad brzy na zopakovanou!

Foto Irena Santariusová, text Vladimíra Dudková

Back To Top